Меню Закрити

Як вибрати віночок (Часен) для матчу чаю

Как выбрать венчик (Часен) для матча чая

Як вибрати віночок Часен

Список інструментів, що використовуються в традиційній японській чайній церемонії, складається з декількох позицій: ложка чашечки, віночок часин, чаша чаван, сито, стійка кусенаоші і т.д. Але деякі з них є обов’язковими для сучасних фанатів японського чаю. Серед них чашевидний віночок Часен. Цей інструмент майстерно вирізається майстрами із цільного шматка бамбука вручну.

Завдання бамбукового віночка – рівномірне розмішування та збивання порошкового чаю матчу в піну. Якщо ви хочете насолодитися правильно приготованим автентичним чаєм матчу, то ніщо не замінить вам годинника. Тільки з його допомогою ви зможете отримати ідеальний напій зі стійкою піною.

Історія походження віночка для чаю матчу

Коли вперше був придуманий і виготовлений годинник, достеменно не відомо. Але цей інструмент став популярним у XII ст. у Японії, коли майстри довели його форму до досконалості. Вона збереглася до наших днів. Традиційним типом віночка для чаю матчу вважається годинник Казухо з 80 зубцями, де кожен другий загнутий усередину за допомогою особливого плетіння. А самі тонкі та м’які зубці ідеально підходять для заварювання щоденного чаю матчу методом Усутя.

Як виготовляють Часен

Віночок для чаю матчу завжди виготовляють вручну, це педантичний і тривалий процес. Для виготовлення годинника майстри можуть використовувати три види цільного бамбукового стебла: сушений, свіжий та обпалений. Бамбук хороший тим, що це нейтральний та екологічний матеріал, який не змінює справжнього смаку чаю. Сам процес виготовлення складається з таких етапів:

  1. Вибирають стебло потрібної довжини та товщини, обточують і виймають серцевину з порожнистої частини – це майбутня ручка.
  2. Решту спеціальним ножем нарізають на велику кількість товстих спиць, які послідовно ділять на дрібніші зубці – це майбутня головка годинника. Головки бувають грубі, середні та тонкі.
  3. Після того, заготівля вимочується, і майстер виточує і загинає кожен зубець вручну, уважно стежачи за якістю роботи.
  4. На наступному етапі всередині та зовні віночка простягають нитку, яка не дає сплутатися внутрішнім зубцям із зовнішніми. Часник готовий до використання.

Як вибрати Часен

Існує безліч видів віночків для збивання чаю матчу. Їхні основні відмінності:

  • кількість зубців;
  • тип та час збору бамбука;
  • форма та товщина ручки;
  • для використання у традиційному або неформальному чаюванні;
  • для використання на відкритому повітрі чи приміщенні тощо.

Головний критерій, на який варто звернути увагу при виборі – це кількість зубців. Саме вони найбільше впливають на смак готового напою. Зубців буває від 16 до 120 прим. Чим їх менше, тим більш насиченим і міцним буде заварений чай матчу, а чим більше, тим м’якший і пінний. У будь-якому випадку необхідно ретельно збивати настій до появи потрібного обсягу піни.

Як підготувати віночок Часник до заварювання

Перед кожним використанням необхідно замочувати віночок у холодній воді на 30 хвилин. Якщо ви поспішайте, промийте віночок під гарячою водою прибл. 30 секунд. Так він стане м’яким і буде менш схильний до пошкоджень. При збиванні порошкового чаю матчу будьте обережні, не використовуйте надмірну силу, щоб не пошкодити робочі зубці.

Як правильно збивати чай матчу за допомогою Годин

Для заварювання чаю матчу за допомогою віночка бажано використовувати чаван – керамічну чашу, в яку засипається порошок матчу. У будь-якому випадку використання віночка привносить неповторні відчуття традиційного японського чаювання. Щоб заварити чай матчу, насипте потрібну кількість матчу порошку в чашу і залийте водою за рецептом. Після, візьміть попередньо замочений віночок годинник в руку та швидкими М-подібними (не круговими!) рухами збийте чайний порошок у воді протягом 2-3 хвилин. Під час чайної церемонії завжди ставте віночок зубцями нагору, щоб уникнути деформації.

Як зберігати віночок Часник правильно

Після використання необхідно акуратно промити віночок теплою водою і добре просушити на відкритому повітрі, щоб уникнути гниття. Не кладіть мокрий віночок у пластиковий футляр – він призначений лише для транспортування. А для тривалого зберігання рекомендуємо використовувати керамічна стійка для годинників. Використання чайних стійок підтримує правильну форму і збільшує довговічність вашого вінця вдвічі. Зберігайте віночок у сухому, прохолодному та добре провітрюваному місці.

Короткі правила використання Часен:

  • Перед кожним використанням промийте віночок під гарячою водою.
  • Після кожного використання промийте теплою водою та поставте на стійку для зберігання.
  • З часом кінці зубців можуть розщеплюватися. Коли це станеться, трохи обріжте їх гострими ножицями.
  • Час від часу міняйте ваш віночок.
Оцените post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.